• Is anybody else currently dealing with seemingly random crashes and freezes?

    Occasionally, multiple times a week (most days, rarely more than once a day), my Bjs2 will, without warning, become unresponsive. This almost exclusively happens on the clock face, if only because I'm usually in the habit of closing apps whenever they're open. I haven't been able to figure out how to reproduce this behavior consistently, but I'm trying to troubleshoot regardless.

    Current details:

    • I have a decent number of apps installed. I suspect it could be a memory leak?
    • The clock face in question is the LCARS one from the app loader - specifically the one with brighter colors, not Stardate Clock. It's currently in full screen mode, no widgets.
    • Said clock face intermittently gives me a "DISK" warning. Going to App Manager and running "Compact" seems to alleviate this issue. I have not yet measured the effect of doing this regularly w/r/t preventing these freeze incidents.
    • I'm connected to the BJS fork of Gadgetbridge. No weather or other online apps set up so far.
    • No suspicious battery drains.
    • I'm living in the east coast United States and the past few weeks it's been 90F / 32.2C out consistently. I'll take note of the core temp reading (if I can find a widget for it) to see if it could be an overheating issue. The most recent two freezes occurred outside and in direct sunlight; and right next to the fan on my laptop. I'm considering this a strong possibility.

    So... I'm not totally sure what to do to figure it out but I guess I have a few ideas.

    In addition to logging temp readings, I'm going to switch to a different clock face for the next few days and see if it happens less frequently - perhaps it's actually just a problem with the LCARS app... which would be disappointing seeing as I plan on creating a similar feature-rich clock face soon. But I guess we'll see.

    Anyway, does anybody else have similar experiences?

  • I sometimes see similar behavior. Mostly when connected to Gadgetbridge and listening to music/podcasts for at least half an hour. Disconnecting and reconnecting the bangle from Gadgetbridge "revives" it. Seems to have no bad side effects on further use. Auto-open for music is switched off.

  • I'd say definitely try a different clock face, but it could also be related to apps with boot code/widgets.

    intermittently gives me a "DISK" warning

    How often does that happen? That would imply that some app is writing to Storage very frequently (it'd have to in order to use up 8MB of memory so quick). And that could well be an issue.

    When storage gets too low, a 'compact' pass is run automatically. As I'm sure you know when you've run it manually, it can take quite a while - could it be that's what is happening in your case and the Bangle is just sitting there unresponsive for ~90 seconds or so while it is compacting itself?

    I'm connected to the BJS fork of Gadgetbridge. No weather or other online apps set up so far.

    When it happens, please could you go to Debug, then Fetch Debug Logs. It'll write a file into Internal Storage/Android/data/com.espruino.gadget­bridge.banglejs/files (which you could easily see if you plug your phone into a computer) - and maybe you could see if there were any interesting-looking messages shown in that? I wouldn't post the complete thing up as it might include the content of your notifications though.

    I sometimes see similar behavior. Mostly when connected to Gadgetbridge and listening to music/podcasts for at least half an hour.

    That is interesting - I'll give it a try here and see if I can reproduce. Next time it happens, it'd be great if you could check the log to see if there's anything in it.

  • I have seen this as well in the past few weeks. I've also noted that the Gadgetbridge app (Bangle.js version) sometimes also has crashed when the watch has locked up. Haven't had time to debug yet, and I cannot get the app to save a debug log (nothing happens when I press Fetch Debug Logs)...

    I'm using "A Configurable Analog Clock" as my watch face.

  • nothing happens when I press Fetch Debug Logs

    Ahh, it might be you're on an old version of Gadgetbridge then?

  • Ahh, it might be you're on an old version of Gadgetbridge then?

    I don't think so...

    Version 0.68a-banglejs
    Commit 14db0d7df

  • To get the debug logs from Gadgetbridge you can (edit: apparently not the same, see Gordons response below) first activate logging by:

    Open the sidebar -> 'Settings' -> Check 'Write log files'.

    Then share the log:

    Open the sidebar -> 'Debug' -> 'SHARE LOG' -> Choose where to send the
    log. (I send it to my laptop with KDE Connect, but you can of course
    use an app on the phone)

  • Hm... I have been trying that too, but no dice. I'll do some more testing.

  • nothing happens when I press Fetch Debug Logs

    Actually, It doesn't pop up a window or anything (maybe just a quick 'toast' message) - it just writes the file.

    To get the debug logs from Gadgetbridge you can first activate logging by ...

    Actually those are different logs. The ones I'm suggesting show just the communications between the watch and Gadgetbridge

  • Actually, It doesn't pop up a window or anything (maybe just a quick 'toast' message) - it just writes the file.

    In this case, when I say "nothing happens" I mean that no file is written (I check the folder).

    But I'll try to take a closer look at a logcat, maybe try to reset things, etc...

  • Actually those are different logs.

    Ok, good to know!

  • I had the same problem. I am not sure what triggered it. I suspected a Bluetooth disconnect during app upload, but that was just a guess.

    I have performed a factory reset which solved the problem for several weeks. It occurred again today. I have not uploaded any apps today, but I have compacted storage today. This may have been a coincidence though.

    I also use Gadegetbridge (latest version) and I use the apps from https://espruino.github.io/BangleApps/

    I have attached the device info from https://espruino.github.io/BangleApps/?c­= (maybe we can find a pattern)


    1 Attachment

    • IMG_20220727_203135.jpg
  • Post a reply
    • Bold
    • Italics
    • Link
    • Image
    • List
    • Quote
    • code
    • Preview
About

[Bangle.js 2] Seemingly random freezes / unresponsive?

Posted by Avatar for morganwable @morganwable

Actions