Latest Espruino build for Esp8266

Posted on
Page
of 8
First Prev
/ 8
  • I received from the aliexpress esp8266-01 -1M
    I downloaded 1v84.tve_master_588d193_esp8266.
    Works good. Thank you.
    Then I uploaded via USB-TTL Fail 1024 KB = FF
    after that
    0x0000 "boot_v1.6.bin"
    0x1000 espruino_esp8266_user1.bin
    0xFC000 esp_init_data_default.bin
    I got an infinite loop but one line unreadable.
    Help me to understand.
    This esp8266-01 incompatible with espruino ?


    1 Attachment

    • foto01.jpg
  • Hi MaBe.
    On this board esp8266-01:
    It works well.
    1v84.tve_master_588d193_esp8266
    boot with version 1.4 is no problem.
    But
    espruino_1v87.tve_master_b3dc05b_esp8266­
    espruino_1v89_esp8266
    do not work!
    I think there is a problem with boot version 1.6

  • sorry, no experience with -01 boards, using -12.

    You could setup up a building chain and use sdk 1.4 or 1.5

    This is a good point to start README_Building.md

  • Hi,

    I'm trying to flash an ESP-12f board with espruino_esp8266_user1.bin from espruino_1v90_esp8266 which I got from the Download page. Seems to erase and flash ok but when conneting I get this error...

    $þERROR: JshPinState [#defines](https://forum.espruino.com/se­arch/?q=%23defines) have changed, please update pinStateToString()
     ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)
    load 0x40100000, len 2408, room 16
    tail 8
    chksum 0xe5
    load 0x3ffe8000, len 776, room 0
    tail 8
    chksum 0x84
    load 0x3ffe8310, len 632, room 0
    tail 8
    chksum 0xd8
    csum 0xd8
    2nd boot version : 1.6
      SPI Speed      : 80MHz
      SPI Mode       : QIO
      SPI Flash Size & Map: 32Mbit(512KB+512KB)
    jump to run user1 @ 1000
    

    I flashed it just the same way I did for espruino_1v89_esp8266, with 1v90 I get the error with 1v89 I don't

    C:\Espruino>python "esptool-master/esptool-master/esptool.p­y" --port COM3 --baud 115200 erase_flash
    esptool.py v1.3-dev
    Connecting...
    Running Cesanta flasher stub...
    Erasing flash (this may take a while)...
    Erase took 9.5 seconds
    
    C:\Espruino>python "esptool-master/esptool-master/esptool.p­y" --port COM3 --baud 115200 write_flash --flash_freq 80m --flash_mode qio --flash_size 32m 0x0000 boot_v1.6.bin 0x1000 espruino_esp8266_user1.bin 0x3FC000 esp_init_data_default.bin 0x3FE000 blank.bin
    esptool.py v1.3-dev
    Connecting...
    Running Cesanta flasher stub...
    Flash params set to 0x004f
    Writing 4096 @ 0x0... 4096 (100 %)
    Wrote 4096 bytes at 0x0 in 0.4 seconds (89.3 kbit/s)...
    Writing 462848 @ 0x1000... 462848 (100 %)
    Wrote 462848 bytes at 0x1000 in 40.1 seconds (92.3 kbit/s)...
    Writing 4096 @ 0x3fc000... 4096 (100 %)
    Wrote 4096 bytes at 0x3fc000 in 0.4 seconds (89.8 kbit/s)...
    Writing 4096 @ 0x3fe000... 4096 (100 %)
    Wrote 4096 bytes at 0x3fe000 in 0.4 seconds (89.5 kbit/s)...
    Leaving...
    
    C:\Espruino>
    
  • What's the difference between espruino_esp8266_user1.bin and espruino_esp8266_user2.bin?

  • user1 is written to the address for normal flashing user2 is flashed to a different address for flashing over wifi I believe. I've not flashed the latest firmware yet but use the NodeMCU firmware flasher,
    boot_v1.6.bin - 0x00000
    espruino_esp8266_user1.bin - 0x01000
    esp_init_data_default.bin - 0x3FC000
    blank.bin - 0x3FE000

  • I have the same issue, it is fine with the 1v89.28 travis build but its broken with anything newer.

  • Hello All,
    I am New to Espruino and electronics. I Need help for one on my small project of I2C communication between atmega8 an esp8266, I just want to send I2C data from esp8266(master) and read at atmega8(slave[slaveid=1]) and same send data from atmega8(slave) to esp8266(master). any one have any idea? how I can do this....
    please help me....

    I try as following but still not work, is any one help me to know what I am doing wrong here :
    esp8266 code :

    var I = new I2C();
    console.log(I);
    var J = I.setup({scl:0, sda:2});
    console.log(J);
      setInterval(function(){
         console.log("I:::",I.readFrom(1,5));
      },1000);
    

    Atmega8 code :

    [#include](https://forum.espruino.com/se­arch/?q=%23include) <Arduino.h>
    [#include](https://forum.espruino.com/se­arch/?q=%23include) <Wire.h>
    void requestEvent();
    void setup() {	
    	Wire.begin(1);                // join i2c bus with address #1
    	pinMode(4,OUTPUT);
    	digitalWrite(4,HIGH);
    	pinMode(3,OUTPUT);
    	digitalWrite(3,HIGH);
    }
    void loop() {
    	delay(100);
    }
    
    // function that executes whenever data is requested by master
    // this function is registered as an event, see setup()
    void requestEvent() {
    	digitalWrite(3,LOW);
    	Wire.write("hello "); // respond with message of 6 bytes
    	// as expected by master
    }
    
  • Hi, i would like to try this firmware but seems that

    any idea?

    D:\esptool>c:\python27\python "d:/esptool/esptool.py" --port COM3 --baud 115200 write_flash --flash_freq 40m --flash_mode qio --flash_size 32m 0x0000 boot_v1.6.bin 0x1000 espruino_esp8266_user1.bin 0x3FC000 esp_init_data_default.bin 0x3FE000 blank.bin
    esptool.py v1.3-dev
    Connecting...
    Couldn't connect. [<class '__main__.FatalError'>; Timed out waiting for packet header]. Retrying...
    Running Cesanta flasher stub...
    Flash params set to 0x0040
    Wrote 4096 bytes at 0x0 in 0.4 seconds (90.0 kbit/s)...
    Wrote 462848 bytes at 0x1000 in 40.1 seconds (92.3 kbit/s)...
    Wrote 4096 bytes at 0x3fc000 in 0.4 seconds (90.0 kbit/s)...
    Wrote 4096 bytes at 0x3fe000 in 0.4 seconds (90.0 kbit/s)...
    Leaving...
    

    i get the first error, then the nodeMCU v1.0 is flashing and seems that write the fw. i tried also with the gui tool that i use to load the LUA fw and look like the same, seems written and then is not working.

    I tried with version 1.6 of the loader and 1.4(b1) but same result.

    when i connect to the serial i get only strange char... please any idea? :(

  • now it works:

    i used the version 1.5 but also changed to dio instead of qio. (i'll try the 1.6 but i suspect that 1.5 it's better.)

    1.5 without "--flash_mode dio" does not work.

    this is the command:

    D:\esptool>c:\Python27\python esptool.py --port COM3 --baud 460800 write_flash --flash_freq 80m --flash_mode dio --flash_size 32m 0x0000 "boot_v1.4(b1).bin" 0x1000 espruino_esp8266_user1.bin 0x37E000 blank.bin
    esptool.py v1.3-dev
    Connecting...
    Couldn't connect. [<class '__main__.FatalError'>; Timed out waiting for packet header]. Retrying...
    Running Cesanta flasher stub...
    Flash params set to 0x024f
    Wrote 4096 bytes at 0x0 in 0.1 seconds (318.1 kbit/s)...
    Wrote 462848 bytes at 0x1000 in 11.5 seconds (322.1 kbit/s)...
    Wrote 4096 bytes at 0x37e000 in 0.1 seconds (321.3 kbit/s)...
    Leaving...
    
  • you can also check file README_flash.txt how to flash ESPs with esptool.py and wiflash

  • with the latest version of:

    esptool.py version
    esptool.py v2.0-dev
    2.0-dev
    

    and download today of:

    Espruino
    esp-open-sdk
    

    I flashed esp8266-01 with this setup:
    First:

    esptool.py --port /dev/ttyUSB0 erase_flash,
    

    then:

    esptool.py --port /dev/ttyUSB0 --baud 230400 write_flash \
     --flash_freq 40m --flash_mode qio --flash_size 512KB \
     0x0000 "boot_v1.6.bin" 0x1000 espruino_esp8266_user1.bin \
     0x7C000 esp_init_data_default.bin 0x7E000 blank.bin
    

    and are up running, but I had to restart before webide would run.

    AS you see, it is with boot_v1.6.bin.

    
    
    >process.env
    ={
      "VERSION": "1v90.38",
      "BUILD_DATE": "Jan  6 2017",
      "BUILD_TIME": "19:19:56",
      "GIT_COMMIT": "f403a657b257e4ae801a0fff12ec333005d4f92­5",
      "BOARD": "ESP8266_BOARD",
      "CHIP": "ESP8266",
      "CHIP_FAMILY": "ESP8266",
      "FLASH": 0, "RAM": 81920,
      "SERIAL": "18fe349d-47ca",
      "CONSOLE": "Serial1",
      "EXPORTS": { "jsvLock": 1075850320, "jsvLockAgainSafe": 1075850372, "jsvUnLock": 1075850744, "jsvSkipName": 1075859244,
        "jsvMathsOp": 1075864416, "jsvMathsOpSkipNames": 1075866112, "jsvNewFromFloat": 1075856988, "jsvNewFromInteger": 1075856888, "jsvNewFromString": 1075856548,
        "jsvNewFromBool": 1075856956, "jsvGetFloat": 1075862276, "jsvGetInteger": 1075858776, "jsvGetBool": 1075862604, "jspeiFindInScopes": 1075877408,
        "jspReplaceWith": 1075877128, "jspeFunctionCall": 1075887420, "jspGetNamedVariable": 1075879252, "jspGetNamedField": 1075879696, "jspGetVarNamedField": 1075879828,
        "jsvNewWithFlags": 1075856288 }
     }
    >process.memory()
    ={ "free": 1664, "usage": 36, "total": 1700, "history": 13 }
    > 
    
  • Hmm - let me check - does not work for ESP12

    erase_flash

    esptool.py --port /dev/cu.usbserial erase_flash
    esptool.py v2.0-dev
    Connecting...
    Detecting chip type... ESP8266
    Uploading stub...
    Running stub...
    Stub running...
    Erasing flash (this may take a while)...
    Chip erase completed successfully in 8.6s
    
    

    write_flash:

    esptool.py --port /dev/cu.usbserial --baud 460800 write_flash --flash_freq 80m --flash_mode qio --flash_size 4MB 0x0000 boot_v1.6.bin 0x1000 espruino_esp8266_user1.bin 0x37C000 esp_init_data_default.bin 0x37E000 blank.bin
    esptool.py v2.0-dev
    Connecting...
    Detecting chip type... ESP8266
    Uploading stub...
    Running stub...
    Stub running...
    Changing baud rate to 460800
    Changed.
    Attaching SPI flash...
    Configuring flash size...
    Wrote 16384 bytes at 0x00000000 in 0.4 seconds (350.1 kbit/s)...
    Hash of data verified.
    Wrote 491520 bytes at 0x00001000 in 11.4 seconds (345.4 kbit/s)...
    Hash of data verified.
    Wrote 16384 bytes at 0x0037c000 in 0.4 seconds (353.0 kbit/s)...
    Hash of data verified.
    Wrote 16384 bytes at 0x0037e000 in 0.4 seconds (353.4 kbit/s)...
    Hash of data verified.
    
    Leaving...
    
    
    
  • From README_flash.txt:

    *** To flash a 4MB esp8266 (e.g. esp-12) using the serial port use:
    esptool.py --port [/dev/ttyUSB0|COM1] --baud 115200 write_flash \
      --flash_freq 80m --flash_mode qio --flash_size 32m \
      0x0000 "boot_v1.6.bin" 0x1000 espruino_esp8266_user1.bin \
      0x3FC000 esp_init_data_default.bin 0x37E000 blank.bin
    
    

    Yours:

    esptool.py --port /dev/cu.usbserial --baud 460800 write_flash \
      --flash_freq 80m --flash_mode qio --flash_size 4MB \
      0x0000 boot_v1.6.bin 0x1000 espruino_esp8266_user1.bin \
      0x37C000 esp_init_data_default.bin 0x37E000 blank.bin
    

    I don't have a 12'er, but you use:

    0x3FC000 esp_init_data_default.bin
    
    

    and in the text:

    0x37C000 esp_init_data_default.bin
    

    Could it be it?

  • Yes this typo caused to reset loops - thanks for checking !

    It also works with https://github.com/espressif/esptool which is version 1.3

    esptool.py --port /dev/cu.usbserial --baud 460800 write_flash --flash_freq 80m --flash_mode qio --flash_size 32m 0x0000 boot_v1.6.bin 0x1000 espruino_esp8266_user1.bin 0x3FC000 esp_init_data_default.bin 0x37E000 blank.bin
    esptool.py v1.3-dev
    Connecting....
    Running Cesanta flasher stub...
    Flash params set to 0x004f
    Wrote 4096 bytes at 0x0 in 0.1 seconds (342.3 kbit/s)...
    Wrote 479232 bytes at 0x1000 in 10.8 seconds (353.9 kbit/s)...
    Wrote 4096 bytes at 0x3fc000 in 0.1 seconds (345.0 kbit/s)...
    Wrote 4096 bytes at 0x37e000 in 0.1 seconds (344.3 kbit/s)...
    Leaving...
    
    
    >require("ESP8266").getState().sdkVersio­n
    ="2.0.0(5a875ba)"
    >process.env.VERSION
    ="1v90.2115"
    
  • I have the same problems like countxerox http://forum.espruino.com/comments/13373­836/
    Older versions do not have this problem.

  • Hi to masters! I have trouble whith esp8266 12F FW1.91 espruino.
    I send code to espruino. Code working well without errors. But if i do save(), i got error:
    Too big to save to flash (13624 vs 12284 bytes)
    Delete command history and try again...

    (While: process.memory() = {"free": 908, "usage": 792, "total": 1700, "history": 441})
    Enabled minification in ide setup is not helpful.

    I use simple mqtt client sample from original documentation espruino.com/MQTT

    What i do invalid? Why is not free space? How to resolve this problem?
    Help please!

    My code:

    var server = "m13.cloudmqtt.com";
    var options = {
        client_id : "test_machine",
        keep_alive: 60,
        port: 12345,
        clean_session: true,
        username: "user",
        password: "pass",
        protocol_name: "MQTT",
        protocol_level: 4,
      };
    var mqtt = require("MQTT").create(server, options /*optional*/);
    mqtt.connect();
    mqtt.on('connected', function() {
      mqtt.subscribe("test");
    });
    mqtt.on('publish', function (pub) {
      console.log("topic: "+pub.topic);
      console.log("message: "+pub.message);
    });
    var topic = "test";
    var message = 1;
    setInterval('mqtt.publish(topic, message++);', 2000);
    
  • Replied on Gitter. It's not a good idea to post same question in multiple places in the forum. One post will generally get you all the help you need in here. More only confuse the discussion.

  • 1v91 works good for me, has been running since 23 days, pretty stable so far...

    Thanks
    Navas

  • Locking this thread now.

    For a stable ESP8266 release, download here: http://www.espruino.com/Download

    For more detailed ESP8266 info, see the Espruino on ESP8266 page: http://www.espruino.com/EspruinoESP8266

About

Latest Espruino build for Esp8266

Posted by Avatar for tve @tve

Actions